De drie mails die je in je funnel moet hebben

Je hebt ze vast wel voorbij zien komen. De blogs en social media posts over de mails die je in funnel moet hebben, anders werkt het niet. De artikelen die beginnen met ‘ik stopte deze mail in mijn funnel en toen gebeurde er dit’. Of claims dat als je deze mails niet in jouw funnel hebt, dat het gewoonweg niet werkt. Om je op weg te helpen zijn hier de drie mails die je helpen om je funnel optimaler te laten verlopen.

Daarbij geef ik je wel even een disclaimer. Ik geloof oprecht niet dat er één formule is die de end all en be all  is. Wat voor de een werkt, werkt voor geen meter bij de ander. Waar de een veel verkopen uit haalt, zorgt bij een ander misschien alleen maar voor dat mensen zich uitschrijven voor de nieuwsbrief.

E-mailmarketing, en content in zijn algemeen, is heel persoonlijk. Ja, er is een universele opbouw die heel erg helpt bij het schrijven van een goede mail en goede stukken. En ja, er is ook echt een hele wetenschap achter het schrijven van goede content. Maar als het niet bij je past en je schrijft content op een manier waarvan je dénkt dat het moet, in plaats van op de manier die bij je past, dan gaat het gewoon niet werken. Jouw klanten hebben dat door. Die voelen dat het niet ‘echt’ is, dat iets niet klopt. En dat wil je te alle tijden voorkomen.

Maar goed, welke mails moeten er dan sowieso in jouw funnel, ongeacht je doelgroep of bedrijf?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Voorstelmail

Als je een funnel hebt is het wel netjes om een mail te sturen waarin je jezelf voorstelt. Leuk dat mensen daarna in je automatisering zitten, maar wie is die chick of gast eigenlijk die elke dag in de je inbox verschijnt?

Je voorstelmail is bedoeld om mensen kennis met je te laten maken. En dan niet op de manier van: “Hoi ik ben Stéphanie de Geus, ik heb een hond en ik woon in Groningen.” Want wat heeft jouw lezer daaraan?

In de voorstelmail laat je zien dat jij snapt en weet hoe het is om te staan waar jouw klanten nu staan. Dat jij ze begrijpt. Dat jij daar ook geweest bent. Je stelt je kwetsbaar op. Alsof je het aan een vriendin schrijft die een probleem heeft wat jij zo goed snapt, en daar vertel je wat over. Je wil voorkomen dat je mensen een opstel over jezelf geeft, want: dit gaat niet over jou. Het gaat over hoe jij jouw klant kan helpen. En met jouw verhaal laat jij jouw expertise zien.

2. Waardemail

Van deze soort mails ga je er meeste schrijven.  En die mails komen in verschillende soorten en maten. Want wat waarde is voor jouw klanten, gaat afhangen van jouw doelgroep.

Jep. Waarde wordt bepaald door de mensen voor wie je het schrijft.

Want de juf in groep 3 heeft iets heel anders nodig, dan de man die bij de bakkerij werkt.

Dus ken je doelgroep. Waar lopen ze tegenaan? Wat zeggen ze vaak en hoe kan je ze helpen?

Help je ze bijvoorbeeld door een mail te sturen waar ze veel herkenning uithalen? (Hè, gelukkig, ik ben niet de enige) Help je ze misschien meer met praktische tips? (Oh, dankzij deze tip ben ik net weer een stapje dichter bij mijn doel). Of help je ze met een verhaal over een situatie waar ze graag naartoe willen groeien of waardoor ze hun doelen scherper krijgen? (Oh, als ik daar ben, dan voel ik me X).

Natuurlijk zijn de beste mails een mix van alles.

Maar het belangrijkste waar je je op wil richten is: hoe wil je dat mensen zich voelen na het lezen van jouw mails? Wat wil je dat mensen doen na het lezen van jouw mails? En hoe wil je dat ze over jouw mails praten?

Plain & simple: als ze over je mails praten (op een positieve manier), dan heb je ze waarde gegeven. Zorg er dus voor dat er iets in jouw mails zo interessant is dat ze het aan anderen vertellen.

3. Verkoopmail

Als laatste is er natuurlijk de verkoopmail. Want als jij niet vertelt aan mensen hoe je ze kan helpen, dan gaan ze ook niet van je kopen. Want om mensen te helpen moet je ze de mogelijkheid geven om zich te laten helpen. En dat doe je door verkopen. En verkopen is natuurlijk niet alleen maar een kwestie van: ‘Koop dit, want het helpt.’ Nope, die tell sell-stijl heeft nog nooit echt effect gehad, behalve voor tell sell.

Je wil jouw product verwerken in een verhaal, waardoor ze echt voelen: ‘Wow, dit heb ik nodig, hier kan ik wat mee. Hier wil ik wat mee. En als ik dit heb, dan lost het de problemen op waar ik tegenaan loop.’

En verkopen mag leuk zijn. Je mag er een leuk verhaal van maken. Zolang je maar laat zien hoe je mensen kan helpen. En vaak zie ik dat mensen goed bezigzijn met leuke content schrijven, totdat ze aan de slag moeten met de verkoopmail en ze in de droge tekststijl schieten. Weet je nog, zoals je dacht dat je vroeger verslagen moet schrijven voor school?

Schrijf je mail vanuit je hart, met erin oprecht hoe je mensen kan helpen. Wat het ze oplevert. Stip aan waar ze tegenaan lopen, benoem de pijnpunten zonder heel hard onder de gordel te steken. Dit is de mail waarin je echt laat zien dat jij zó goed snapt waar ze tegenaan lopen en dat je een product hebt gemaakt om ze te helpen.

Dus, welke mails ga jij vandaag nog aan je funnel toevoegen zodat jij je kan richten op het helpen van mensen? In plaats van dat je het idee hebt dat je mensen iets aansmeert?

Leave a Comment





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.