Op Je Lijf Geschreven – Mayra Louise

Er zijn weinig momenten geweest waarop ik echt blij was met mijn lichaam. Die paar keer dat ik een triathlon uitliep was er een van. Die keer dat ik een halve marathon liep weer iets minder. Toen was ik alleen maar teleurgesteld dat mijn conditie niet zo goed was als ik had gehoopt. Ik ben voor zolang ik me kan herinneren streng over mijn eigen lichaam.

Toen het boek ‘Op Je Lijf Geschreven’ van Mayra Louise uitkwam kocht ik het meteen. Ik volg haar helemaal niet, maar ik zag het liggen en het sprak me direct aan. Maar al snel gaf ik het op en belandde het boek ongelezen in de kast. Niet omdat het niet goed was, maar omdat het boek te pijnlijk herkenbaar was.

Als een stevige vrouw, ok dik, heeft Mayra van kinds af aan geworsteld met haar gewicht. Van eetbuien, tot hevig diëten, tot zich onzichtbaar proberen te kleden. Om te komen waar ze nu is, een voorvechter voor body positivity, heeft ze een hele reis afgelegd.

Haar boek is niet alleen een eerlijk verslag van haar reis naar houden van haar lichaam, maar ook een verslag van de reis van andere vrouwen. Na elke hoofdstuk staat een interview met een andere inspirerende vrouw die heeft moeten leren houden van haar lichaam.

Hoewel het boek ook vol staat met tips hoe je zelf een betere relatie met je lichaam krijgt is dit niet de kracht van het boek. De verhalen van de Mayra en de andere vrouwen zijn een echte eyeopener. Ineens voel je: hé ik ben niet alleen. Ik ben niet de enige die hiermee worstelt. En misschien wel de belangrijkste: ik ben niet raar dat ik hiermee worstel, ik ben ok zoals ik ben.

En dat was misschien wel het pijnlijkste om te lezen. De herkenbaarheid in de verhalen, de gemene dingen die je tegen jezelf zegt, de realisatie dat ik nog niet zo ver ben als ik gedacht had. Daarom belandde het boek weer in de kast. Tot ik wel zover was, tot ik het wel kon lezen en de verhalen als inspiratie kon gebruiken om te zien hoe ik meer van mezelf kan gaan leren houden.

Ondersteund met de prachtige foto’s van Aline Bouma is dit echt een schitterend eerlijk boek geworden. Mayra laat echt alles van zichzelf zien in woord en in beeld. Ze windt er geen doekjes om en neemt geen blad voor de mond. En het maakt niet uit of je nou maatje 54 of 36 hebt, dit boek zit vol herkenbare situaties van hoe wij vrouwen naar ons lichaam kijken. Op Je Lijf Geschreven is een must read voor iedere vrouw en ook (zelfs juist) voor opgroeiende en puber meiden.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.