Recensie: Focus aan/uit

Concentratie is zo ontzettend belangrijk om iets gedaan te krijgen. Helaas is het voor veel mensen moeilijk om een goede concentratie te krijgen en te behouden. E-mail, telefoon, WhatsApp en verschillende social media kanalen vragen constant aandacht. En die to-do-lijst? Die blijft liggen en wordt alleen maar langer.

Het boek van Mark Tigchelaar Focus Aan/Uit biedt uitkomst. Waar veel boeken over timemanagement gaan over het afhandelen van to-do-lijstje, focust het boek van Tigchelaar zich op wat er achter zit. Waardoor ben je afgeleid? En hoe kun je zorgen dat je jezelf optimaal kunt concentreren? Dit alles is nog voor dat je gaat nadenken over wat je precies moet gaan doen.

Concentratie en prikkels

Concentratie en focus heeft alles te maken met prikkels. Hoe meer prikkels je hebt, hoe minder je brein zich kan focussen op één ding. Het is dan ook noodzaak om zoveel mogelijk prikkels uit te schakelen en te zorgen dat je brein niet steeds hoeft te switchen tussen de verschillende taken. Multitasken lijkt misschien wel een goed idee, maar hoe meer je tussen taken wisselt, hoe langer de andere taken toch op de achtergrond blijven sluimeren. Gevolg: je hebt steeds minder hersen capaciteit om je volledig om een taak te richten. Daardoor ga je langzamer werken, meer fouten maken en slechter presteren.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je 15 tot 20 minuten nodig hebt om in een taak te komen. Mocht je gestoord worden door, bijvoorbeeld, een collega, appje of telefoontje, dan heb je daarna diezelfde tijd nodig om je weer volledig te kunnen concentreren op die taak. Dat niet alleen, tijdens het telefoontje blijf je onbewust bezig met je taak. En als je je weer richt op je taak, blijf je onbewust bezig met je telefoontje. Zeker als daaruit nieuwe taken zijn gekomen.

Hoe ga je om met die afleidingen?

Het boek van Tigchelaar geeft naast een hoop achtergrond over de werking van je brein, handvaten over hoe je met afleidingen om kunt gaan. En nog belangrijker: hoe je de afleidingen zoveel mogelijk kunt beperken. Bijvoorbeeld over het omgaan met e-mail, social media, of juist door het beter opletten door jezelf meer prikkels te geven.

Heb je wel eens gemerkt dat je tijdens bepaalde taken steeds afdwaalt met je gedachten? Dat je je hoofd niet bij een telefoongesprek of vergadering kunt houden? En heb je wel eens mensen gezien die tijdens gesprekken aan het doodlen zijn? Lange tijd werd er gedacht dat mensen die doodlen onbeleefd zijn, en dat ze niet goed opletten. Ze zijn immers met andere dingen bezig. Nu blijkt dat deze mensen juist beter opletten. Door zichzelf een kleine prikkel te gegeven waarbij ze niet na hoeven denken, houden ze hun brein zo dusdanig bezig dat het niet de kans krijgt om af te dwalen. Daardoor kunnen ze zich juist beter concentreren.

Dit kun je heel simpel zelf toepassen, ook als je niet wil doodlen. Door bijvoorbeeld een paperclip in je broekzak te hebben. Of door te wandelen tijdens een gesprek of vergadering. Alles helpt om je juist beter te concentreren en zorgt dat je minder vatbaar bent voor afleidingen.

Het boek Focus aan/uit geeft veel praktische tips. En is zowel een bron van inspiratie voor ondernemers, als mensen in loondienst. Het is dan ook zeker een boek wat iedereen die echt vooruit wil komen met zijn werk gelezen moet hebben. Het is ook vooral een aanrader voor managers, leidinggevenden en directeuren zodat zij weten hoe ze effectief en productief werken in hun bedrijf of onderneming kunnen stimuleren en ondersteunen.

Je vindt meer informatie over Mark Tigchelaar en zijn andere boeken op zijn website.

Leave a Comment





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.