Top 10 must-read boeken

In deze gekke tijd heb je het of drukker dan normaal met de kids thuis, of je hebt ineens veel minder te doen. Veel mensen schommelen heen en weer tussen paniek, actie, afstand nemen en online de verbinding aangaan. Maar voor veel mensen is het ook een tijd voor zelfontwikkeling, en deze boeken gaan daar zeker mee helpen.

Wil je liever gewoon lekker ontspannen en jezelf verliezen in een verhaal? Scrol dan gelijk door naar beneden, want ook een paar goede romans van Nederlandse bodem ontbreken niet.

1 Contentbijbel – Cor Hospes

Wat is contentmarketing nou eigenlijk? Hoe zet je het in? En hoe schrijf je een goed stuk? Hoewel de Contentbijbel al in 2014 uitkwam is het nog steeds relevant. Contentplatformen, social media kanalen en andere content outlets veranderen dan wel steeds, maar de basis van goede content zal altijd hetzelfde blijven.

Als journalist, nu merkjournalist, weet Cor Hospes dat als geen ander. Hij specialiseert zich niet alleen in het maken van goede verhalen, maar ook in storytelling. Zeker het lezen waard en gezien de dikte van het boek ook met recht een bijbel te noemen.

2 Start with why – Simon Sinek

Je hebt ondertussen vast wel eens van de golden circle van Simon Sinek gehoord; Start with why, oftewel: start met waarom. Waarom doe jij wat je doet? Wat is jouw missie?

In een wereld waar specs nog steeds de overhand hebben in marketing, is een goede waarom aanstekelijk, duidelijk en zelfs gewoon besmettelijk (op een goede manier dan). Het ligt aan de basis van het bouwen van je merk.

Hoewel veel dingen uit dit boek je waarschijnlijk (en hopelijk) enigszins bekend voor zullen komen, is het zo’n boek wat je af en toen opnieuw moet lezen. Elke keer zorgt het voor nieuwe inzichten die je zullen helpen om je waarom nog beter te verwoorden naar je publiek.

3 The wow starts now – Theo Hendriks

Sterke ideeën hebben een wow factor. Dat is waar Theo Hendriks op inspeelt met zijn boek The wow starts now. Hij helpt je met het zo helder mogelijk formuleren van je doel, de wow factor van je idee en dat ook echt overbrengen naar je publiek.

Het boek staat niet alleen vol met praktische tips en Nederlandse voorbeelden, elk hoofdstuk sluit af met een set vragen om je ideeën verder uit te diepen en echt na te denken over wat jouw idee nou echt bijzonder maakt. Het zorgt zeker voor stof tot nadenken!

4 Focus aan/uit – Mark Tigchelaar

Concentratie is ontzettend belangrijk om iets gedaan te krijgen. Helaas is het voor veel mensen moeilijk om een goede concentratie te krijgen en te behouden. E-mail, telefoon, WhatsApp en verschillende social media kanalen vragen constant aandacht. En die to-do-lijst? Die blijft liggen en wordt alleen maar langer. Het boek van Mark Tigchelaar Focus Aan/Uit biedt uitkomst.

Waar veel boeken over timemanagement gaan over het afhandelen van to-do-lijstje, focust het boek van Tigchelaar zich op wat er achter zit. Waardoor ben je afgeleid? En hoe kun je zorgen dat je jezelf optimaal kunt concentreren? Dit alles is nog voor dat je gaat nadenken over wat je precies moet gaan doen.

Het boek geeft veel praktische tips en is zowel een bron van inspiratie voor ondernemers, als mensen in loondienst. Het is dan ook zeker een boek wat iedereen die echt vooruit wil komen met zijn werk gelezen moet hebben. Het is ook vooral een aanrader voor managers, leidinggevenden en directeuren zodat zij weten hoe ze effectief en productief werken in hun bedrijf of onderneming kunnen stimuleren en ondersteunen.

5 Alles is Uitvogelbaar – Marie Forleo

Dit is letterlijk een schop onder je kont in boekvorm. Het is lekker vlot geschreven en staat ook nog eens bol van opdrachten en oefeningen die je kunt doen om elke situatie uit te vogelen. Het perfecte boek dus om te lezen als je nu het idee hebt dat je tegen dingen aan loopt en het gewoon even niet meer weet.

Alles is Uitvogelbaar is een vlot geschreven boek in de stijl waar Marie Forleo zo bekend om is. Ze windt er geen doekjes om, het staat bol van de voorbeelden en het heeft dezelfde upbeat toon als haar video’s.

Dus als je even een positieve vibe nodig hebt terwijl je in het zonnetje in je tuin of balkon zit: dit is je boek.

6 What I Know for Sure – Oprah Winfrey

Oprah staat bekend om haar mooie inzichten. In What I know for Sure zijn haar columns verzameld. Vol met mooie inzichten, overdenkingen. Niet alleen zet het boek je aan het denken, het herinnert je er ook aan dat het geluk zit in de kleine dingen.

Met haar bijzondere blik van kijken naar de wereld is dit echt een feel good boek. Het is een klein boek met korte verhalen die je even op kunt pakken tussendoor voor een shotje positiviteit.

7 Hashtag Authentic – Sara Tasker

Iedereen is op Instagram, maar hoe doe je dat nou, echt authentiek zijn? Misschien heb je het account @me_and_orla wel eens gezien. Vol met mooie, sfeervolle plaatjes van Sara en haar dochter Orla. Toen Sara een serie deed over haar en een kartonnen Luke Skywalker, kreeg haar profiel ineens veel meer bekendheid. Inmiddels heeft ze 222k volgers. En dus ook een boek.

Hashtag Authentic staat vol met inspiratie om zelf je Instagram account mooi, inspirerend en vooral authentiek kunt maken. Hoe maak je je eigen foto’s? Wat heb je nodig? Hoe vind je je stijl? Maar ook: technische aspecten van fotografie zoals standpunt en belichting.

Het is vooral een heerlijk inspirerend boek waar je lekker thuis mee aan de slag kunt gaan.

8 Verkikkerd-serie – Lisette Jonkman

De koningin van de feelgood romans en de Nederlandse Jill Mansell, zo kun je Lisette Jonkman en de Verkikkerd-serie het beste omschrijven. Lisette heeft het talent om je vanaf de eerste zin te grijpen en niet meer los te laten. Haar boeken hebben een hoog herkenbaarheid gehalte, een hoop grappige situaties waar de hoofdpersoon Lucy zichzelf in weet te werken (en dus ook weer uit moet werken).

Lucy is een studente en haar verhaal begint als ze in studentenhuis ‘het fort’ komt. Het Fort is een nerd hol en Lucy weet niet zo goed wat ze daarmee moet. Wat volgt zijn hilarische situaties met levensechte personages die je niet meer loslaten.

Het mooie is dat alle boeken allemaal al uit zijn. Dus je hoeft niet meer op het volgende boek te wachten. Lekker even binge readen in de zon dus.

9 De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Macksy

Mooie tekeningen met kleine wijsheden. Misschien ken je de tekening zelfs al van zijn Instagram account @charliemackesy. Dit boek bundelt de tekeningen en verhalen in mooie uitgave met dik papier.

Het is het soort boek waar iedere creatieveling blij van wordt. Of iedereen die zich wil verliezen in mooie verhalen met een fijne wijsheid eronder.

10 Zondagskind – Judith Visser

Hoe is het om Asperger te hebben als jong kind? En hoe beleef je de wereld dan? Judith Visser heeft zelf Asperger en in Zondagskind beschrijft ze het verhaal van Jasmijn. Jasmijn heeft Asperger en dat brengt een hoop uitdagingen en onbegrip van haar omgeving met zich mee. Het is een indringend verhaal wat een portret schetst van een wereld waar veel mensen zich geen inleving kunnen maken.

Judith Visser schreef eerder thrillers zoals onder andere Overkant, Stuk en Tegengif. Zondagskind is haar eerste roman, en met 550 pagina’s ook gelijk een dikke pil. Maar wel een die moeilijk weg te leggen is. En helpt om je te verplaatsen in de belevingswereld van mensen met Asperger.

Verrassing, hier is nog een bonus boek, omdat hij zo leuk is en net vers van de pers komt rollen.

11 Dingen anders doen – Lianne Keemink

Dingen anders doen. Ja, daar is de Corona Crisis wel echt de juiste tijd voor. Dit boek kon eigenlijk bijna niet op een beter moment uitkomen. Want hoe doe je dat nou, dingen anders doen? Lianne Keemink staat ook wel bekend als de Self Help Hipster en schreef eerder het boek Je Moet Bijna Niets. In dingen anders doen gaat ze in op het veranderen van gewoontes, en, nou ja, dingen anders doen.

Dingen Anders Doen is lekker vlot met humor geschreven en met de nodige zelfspot zoals je van Lianne gewend bent. Aan het einde van elk hoofdstuk geeft ze tips, tricks en opdrachten zodat je gelijk aan de slag kan met het aanpakken en veranderen van je gewoontes.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.