Wat is een e-mailmarketing funnel

Tegenwoordig kan je bijna alles funnelen: marketing, customer journeys, advertenties, reclames, noem maar op. Maar wat is dat nou zo’n funnel? Wat kan je er mee? En waarom voegt het hebben van een funnel iets toe aan jouw bedrijf?

Een funnel is het Engels woord voor trechter. Er komt iets binnen in grote hoeveelheden, en dat wordt via de trechter gebracht naar het einddoel. Vergelijk het met een grote jerrycan ruitenwisser vloeistof. Met een trechter gaat het zo hup het reservoir van jouw auto in. Als je alles in een keer erin had willen gieten was het misgaan: alles was erover heen geklotst en de vloeistof had zijn doel gemist. Zonde van de tijd, de effort en het geld.

Met een e-mailmarketing funnel is het net zoiets. Er zijn heel veel mensen wel geïnteresseerd in jouw dienst of product, maar niet iedereen is jouw ideale klant. Door jouw funnel zorg je dat de klanten op het juiste moment, bij de juiste dienst komen en klant van je worden. Terwijl als je zo maar in het wilde weg marketing boodschappen erop los schiet, dan is alles net als de ruitenwisservloeistof en zo zijn doel voorbij klotst.

Wat je dus doet met e-mailmarketing is het gericht sturen van commerciële berichten om mensen, die al geïnteresseerd zijn, op de hoogte te houden. Klinkt een stuk lekkerder dan ‘content produceren en hopen dat er iemand luistert’.

Een e-mailmarketing funnel is dan ook niet voor niets de derde stap in het grotere e-mailmarketing plaatje.

Eerst wil je heel helder hebben waarvoor je e-mailmarketing wil inzetten
Dan ga je beginnen met lead generation en iets aanbieden waar jouw doelgroep ook echt behoefte aan heeft.

Daarna is het tijd om te funnelen.

Laat klanten kennismaken met je

Uit die hele grote bak klanten, die op je lijst komt, zal je niet met iedereen een klik hebben. Vroeger op school, in een klas met dertig mensen, vond je ook niet iedereen aardig. Het is juist de bedoeling dat mensen in jouw funnel achter komen of ze wel of niet bij je passen.

Het is niet erg als mensen zich uitschrijven. Sterker nog, je wil juist dat er mensen afvallen.

Dat is het moment dat je funnel, automatisch, voor je gaat schiften. Uiteindelijk hou je zo alleen de mensen over die echt geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt, en dus ook jouw ideale klant zijn.

Stéphanie de Geus van Story Sparks
Stéphanie de Geus van Story Sparks

Niet iedereen op je lijst wordt klant

Het is ook niet gek dat niet iedereen, die je op je lijst hebt, iets koopt. Sommige mensen kopen nooit iets, maar blijven wel hangen voor de gratis content, anderen kopen direct en weer anderen kopen pas iets na ruim een jaar of zelfs langer.

Ook dat is niet erg.

Er is veel te vinden over het ideale conversie percentage. Het schommelt van openingspercentages van 40-50% (mensen die je e-mail openen) tot 16-30% die klikken op een link in je mail. Er wordt dan ook niet voor niets gezegd dat voor elke 100 mensen op je lijst er 1 klant bij je wordt.

Raak niet ontmoedigt, zorg dat je nieuwe mensen op je lijst blijft krijgen door toffe content te maken. Blijf kijken wat werkt en wat niet, en blijf zo je funnel optimaliseren. Want ook hier is meten nog steeds weten. (Ja soms zijn clichés gewoon echt waar).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.