Is het nou alwéér Black Friday & Cyber Monday

Elk jaar in november gaat het los. Dan vliegen de Black Friday & Cyber Monday-deals je om de oren. De ene na de ander geeft een korting die je echt niet kan laten liggen. Een aanbieding waar je echt gebruik van moet maken. Is het nou eens niet genoeg?

Black Friday is in het leven geroepen in 1961 en is de dag na Thanksgiving. Dit jaar vindt hij plaats op donderdag 26 november. Maar in eerste instantie had Black Friday helemaal niets te maken met koopjes jagen. Het was eigenlijk net zoiets als Zwarte Zaterdag in Frankrijk: een manier om een naam te geven aan de drukte op de wegen. Alleen in Amerika ging het vooral op de drukte in de winkels: iedere Amerikaan was immers vrij.

De winkels haakten dus in op iets heel slims: mensen bedelven met koopjes op de dagen dat ze toch al vrij waren om te shoppen. Lekker handig alvast voor de Kerst, het is dus ook niet voor niets het begin van het Kerst-shopseizoen. Langzaam is het dus steeds meer om de koopjes gaan draaien en je ziet nu ook dat Black Friday in Nederland inmiddels helemaal een ding is.

In 2005 kwam daar ook nog Cyber Monday bij: de manier om online shoppen te bevorderen en mensen los te laten gaan op koopjes zonder dat ze naar de winkel moesten. Alleen de aanbiedingen zijn niet meer alleen maar geldig op Black Friday & Cyber Monday: veel winkels zijn heel november al aan het stunten met de prijzen. Haal je daarmee niet de exclusiviteit weg van de aanbiedingen?

Er zijn twee gedachtegangen die je kan nemen hier: niet doen, want iedereen doet het. En juist doen, want iedereen doet het.

Soms is het beter om niet te doen wat iedereen doet. Op andere momenten is het juist goed om het wél te doen. Ja, het is een hype die is komen overwaaien uit Amerika. Aan de andere kant, alle inhaakkalenders zijn populair met een reden. Waarom zou je geen gebruikmaken van een moment om een speciale aanbieding te doen? Wie weet wachten mensen juist wel op die aanbieding van je, omdat ze aanbiedingen verwachten eind november. Het kan een hele slimme strategie zijn die een boost geeft aan jouw omzet, mits het past bij jouw product.

Er zijn ook genoeg redenen om het niet te doen: je aanbieding kan verloren gaan in de zee van andere aanbiedingen. Of misschien ben je bang dat mensen het in een shopping spree kopen en er dan vervolgens niets mee doen, waardoor je ze nog niet écht hebt kunnen helpen. Jij gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Er zijn verschillende redenen om het wel of niet te doen. Welke je kiest, is afhankelijk van jouw doelgroep en jouw missie. Past het daarbij om een aanbieding te doen? Go for it! Past het er niet bij. Dat is ook ok. Weet je het niet zeker? Ga het dan testen. Doe deze week een aanbieding en kijk wat de reacties zijn. Slaat het aan? Top! Werkt het niet, dat is ook prima. Dan heb je daarvan geleerd dat het misschien niet bij jouw doelgroep past. En dat is een hele fijne les om geleerd te hebben.

Leave a Comment





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.