Je content next level krijgen? Storyteller inhuren!

Je hebt een fantastisch product. Niet alleen help je mensen met jouw product, je maakt ook een impact op de wereld. Of je nu mensen een baan biedt die anders weinig kansen kregen, of dat je zorgt voor een vermindering van wegwerpplastic of vermindering van CO2; Jouw product, werkwijze of aanpak is uniek en verdient een plek in deze wereld. Er is alleen één probleem: niemand weet van het bestaan. De oplossing? Een storyteller inhuren!

Ik snap het, als ondernemer moet je aan duizend-en-een dingen denken. Je hebt werknemers en administratie die je aandacht vragen en je wilt het best mogelijk product afleveren. En marketing… tja dat schiet er een beetje bij in. Bovendien, je hebt gewoon geen tijd om je ook daar nog in te verdiepen. Als dit bekend klinkt, dan is het echt tijd voor het inhuren van een storyteller.

Stéphanie de Geus van Story Sparks

Betere marketing door het inhuren van een storyteller

Marketing komt in allerlei vormen en maten, je hebt offline, online, affiliatie, direct, indirect – you name it. Gaat het je al duizelen van al deze termen? Hier is het belangrijkste wat je moet weten: goede marketing is besmettelijk. Het zorgt voor aanstoot momentjes waarover mensen gaan praten. Het is dus anders dan reclame waar de boodschap is ‘dit is geweldig, koop het nu’. Dat hebben consumenten nu al zo vaak gehoord dat ze heel bekwaam zijn om dit uit te schakelen en automatisch weg te filteren.

Hoewel reclame vaak een onderdeel is van de marketing, gaat marketing veel verder. Een trendterm voor een van die onderdelen is storytelling. Storytelling richt zich op het vertellen van een verhaal wat raakt aan jouw product of dienst. Bijvoorbeeld het verhaal van een klant die jouw product gebruikt, maar in plaats van te focussen op jouw product, laat je zien welke dingen jouw klant doet en bereikt en hoe jouw product of dienst daarin ondersteunt.

Storytelling als inspiratie

Een andere manier van storytelling is een inspiratieverhaal. Nike doet dit bijvoorbeeld heel goed en laat zien hoe vrouwen hun kracht en power vinden. Ze inspireren vrouwen om vol voor hun (atletische) dromen te gaan en tegelijkertijd dragen al deze vrouwen Nike kleding. Op deze manier wordt het merk geassocieerd met een positieve en motiverende ervaring. Deze ervaring willen vrouwen voor zichzelf herhalen. Of ze hebben een doel wat ze willen bereiken. Door de associatie met het merk gaan ze Nike kleding kopen om zo dichterbij die versie van zichzelf te gaan staan.

https://www.youtube.com/watch?v=hOVkEHADCg4

Storytelling hoeft niet altijd precies te gaan over het merk, maar je zal het altijd als een onderdeel zien van. Oreo is daar ook heel goed in, bijvoorbeeld in het snel reageren op actuele gebeurtenissen en daar de link leggen met hun eigen producten.

oreo dunk in the dark

En dan is er nog een andere vorm van storytelling: het vertellen van je eigen verhaal. Hoewel de boodschap ‘ik heb iets geweldigs, koop het’ en het alleen maar praten over jezelf nooit een goed idee is, is jouw eigen verhaal een essentieel onderdeel in marketing en storytelling.

Klanten binden met een missie

Ondernemers hebben vaak een missie. Een reden waarom ze zijn begonnen met hun bedrijf. Vooral in de duurzame en sociale sector zijn er eigenlijk geen ondernemers die dachten ‘goh, laat ik een onderneming beginnen om veel geld te verdienen’. Social en duurzame ondernemers zijn begonnen vanuit een missie om dingen te veranderen, om dingen in gang te zetten, of om een probleem op te lossen. En dat verhaal, die missie, is waar hun klanten zich mee zullen verbinden.

Denk maar eens aan je eigen koopgedrag. Koop je liever producten van iemand die het niet uitmaakt wat hij/zij verkoopt, zolang het maar geld oplevert? Of wil je liever je producten kopen bij een specialist die veel liefde en aandacht aan zijn producten besteed? Waarschijnlijk is je antwoord het laatste. En dat is precies wat je met jouw verhaal naar voren wilt brengen: waarom doe je wat je doet? Wat is jouw motivatie om hier aan te beginnen? En wat maakt jou anders?

Stéphanie de Geus van Story Sparks

Dit betekent niet dat je moet gaan opscheppen of constant moet verkondingen waarom jouw producten geweldig zijn. Het antwoord op die vragen zorgt er echter wel voor dat je door jouw missie klanten aan je kunt binden en zorgen dat zij ambassadeurs worden voor jouw merk en onderneming. Als zij zich verbinden met jouw verhaal, jouw missie, worden het loyale klanten die met liefde andere over jou vertellen. En dat is de soort storytelling die jou verder gaat helpen. Het soort wat uit zichzelf door de wereld gaat trekken met iedere blije klant.

Maar dat gebeurt niet vanzelf. Om dit voor elkaar te krijgen moet je beginnen met het praten over jouw missie, over jouw verhaal. En niet bang zijn om alles te delen: zowel de hoogtepunten als de dalen en struikelblokken. Alleen dan krijg je een verhaal waarin jouw klanten meeneemt in de reis van jouw product zodat ze zich echt verbonden voelen. En het belangrijkste: dat ze willen dat jij slaagt in het uitvoeren van jouw missie. En dat verhaal breng je het beste over met het inhuren van een storyteller.

Leave a Comment





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.